Медична ГІМНАЗІЯ №33
МІСТА КИЄВА

З роздумів психолога медичної гімназії 33. “ПОВЕДІНКА МОЛОДШОГО ШКОЛЯРА”

З роздумів психолога медичної гімназії 33, Голосіївського району, м. Києва:
"ПОВЕДІНКА МОЛОДШОГО ШКОЛЯРА"
(для батьків здобувачів освіти початкових класів)
Усі діти різні, та також немає єдиного варіанту, як то воно правильно. Та все-таки, якщо йдеться про поведінку молодшого школяра, варто звернути увагу чому дитина вчиняє так чи інакше, що є першопричиною? Можливо, вона просто сприйняла щось по своєму, та взагалі не розуміє, що нам, дорослим, не так? Можливо, дитина стомлена, налякана, голодна, вчиться самостійності і т.п.? Спочатку, варто розібратися, що і до чого, а потім діяти.
Як діяти батькам( ПОРАДИ ПСИХОЛОГІВ):
Терпіння і ще раз терпіння. Та порою буває, що поведінка дитини може "допекти" до живого. Як бути?
ПАУЗА. Хочеться кричати- повільно вдихніть і видихніть, замріть на кілька секунд. Потім спробуйте відреагувати спокійніше. (На думку більшості батьків, такий спосіб є дієвим).
РЕЖИМ ДНЯ. Дотримання режиму дня допоможе зменшити внутрішню тривожність дитини. Іноді дитина в своїй уяві, добре не володіючи інформацією, щось дофантазовує. Подумки шукає вихід, а в той же час дорослі не можуть збагнути, що відбувається насправді.
Завжди знайдіть час побути наодинці з дитиною, в гарному настрої (!), поспілкуйтеся, похваліть за гарну поведінку. Дитина, як правило, отримає позитивні емоції, і це може стати потребою їх підкріплення в подальшому.
ПЕРЕСПРЯМУВАННЯ. Помічаючи найменші ознаки невгамовності, ненав'язливо переключити увагу дитини на більш цікавий для неї вид діяльності. Якщо це уроки, які дитина не хоче робити, а потрібно терміново виконати, спробувати спокійно вмотивувати та допомогти справитися, поступово привчаючи до самостійності.
БАТЬКІВСЬКА ПИЛЬНІСТЬ. Пам'ятайте, що внутрішній світ дитини нестабільний, тому їм неабияк потрібна батьківська пильність. Особливо, якщо перебувають тривалий час за гаджетами. Вчіть правильно користуватися ними. Намагайтеся будувати взаємовідносини з дитиною так, щоб вона розуміла, що саме ви її підтримка і допомога. Пам'ятайте, що вимоглива батьківська любов здатна допомагати дітям рости та в майбутньому ставати гарними людьми, здатними до самореалізації в житті.

21 Кві, 2021